Näin valmistaudut parhaiten lapsen 1-vuotiskuvaukseen

Näin valmistaudut parhaiten lapsen 1-vuotiskuvaukseen

Pienen lapsen kuvaus onnistuu parhaiten suunnittelemalla. Kuvaustilanne on usein lapselle aivan uusi ja valokuvaaja saattaa tuntua helposti vieraalta. Lapsi aistii myös sen,  jos vanhemmat stressaavat kuvaustilanteessa suotta liikaa. Kuvaustilannetta voi helpottaa ottamalla huomioon seuraavat työssäni vastaan tulleet asiat.

Lapsi ei pysy paikallaan, mitä teen?

1-vuotias lapsi ei istu aloillaan kuin korkeintaan 10 sekuntia. Tämän jälkeen se pyrkii liikkumaan kontaten, ryömien tai kävellen. Tämä on luontevaa 1-vuotiaalle, eikä lasta kannata pakolla yrittää pitää aloillaan. Kun kyseessä on vilkas ja juuri kävelemään oppinut 1-vuotias, pitää kuvaustilanne rakentaa niin, että se tuntuu samalla luontevalta että miellyttävältä. Kuvaustilannetta kannattaa lähteä rakentamaan yhteisen leikin näkökulmasta.

Kun vanhempi on  tilanteessa läsnä ja herättää huomion lapseen leluilla, äänellä ja hymyllä,  lapsi keskittyy hetkellisesti  ja hymyilee. Kuvaustilanteista ei myöskään kannata yrittää tehdä liian pitkiä. Yhtä kuvaa voidaan ottaa 10–15 minuuttia. Tämän jälkeen lapsen kanssa voi tehdä jotain tuttua, kuten ottaa hänet syliin tai siirtää hetkeksi kuvaustilanteesta toisaalle leikkimään. Näin lapsen huomio ei herpaannu niin helposti. Tällä välin valokuvaajalle jää aikaa rakentaa seuraava kuvaustilanne valmiiksi.

Missä lapsen valokuvaukset kannattavat tehdä?

Valokuvaus voidaan suorittaa niin studiossa kuin kotona. Suosittelen itse perheelle tuttua paikkaa, kuten kotia tai kodin ympäristöä. Näin kuvaustilanne ei ole lapselle niin vieras. Omassa pihassa, ulkona tai kotona saadaan myös persoonallisia kuvia, kun kuvaustilanteeseen voi helpommin tuoda omaa rekvisiittaa. Studiokuvauksissa tilaan kannattaa käydä tutustumassa vaikka lyhyesti etukäteen tai mukaan voi ottaa lapsen lempileluja, jotta tilanne on lapselle mukava ja turvallinen.

Mitä on syytä ottaa mukaan valokuvauksiin?

Kuvauksiin voi  ottaa mukaan ne tärkeät lelut tai muut perheelle tärkeät asiat, jotka lapsi kokee arjessa omakseen. Tämä luo tilanteeseen jotain tuttua. Keskittymiskyvyn ollessa heikko tarvitaan myös välipaloja ja juomista, jotta kuvaustilanne sujuu läpi päivän hyvällä energialla. Kuvia ajatellen voi varautua myös miettimään, mitkä esineet tai rekvisiitat voisivat tehdä lapsen kuvista mieleenpainuvan ja persoonallisen. Esimerkiksi vanha perintönalle tai perheen tärkeä harrastus voidaan tuoda kuvaan mukaan. Valokuvausta on hyvä suunnitella kuvaajan kanssa etukäteen, jolloin kuvaukseen säästyy enemmän aikaa.

Mikä ajankohta on lapsen valokuvaukselle paras?

Kuvaukset kannattaa tehdä niin, että joko molemmat vanhemmista pääsevät paikalle tai vanhemman lisäksi pyydetään ystävä apuun. Lapsen kannalta paras aika on aamupäivästä tai aikaisiin iltapäivästä, jolloin energiaa on vielä tarpeeksi ja keskittymiskyky yöunien jälkeen pysyy paremmin yllä. Väsyneenä lapsi ei jaksa keskittyä, jolloin tilanne päättyy helposti kiukkuun ja itkuun.

 

Kuvat: Bigture.fi arkisto ja Bettina Lamspringe

No Comments

Post A Comment